ORDU İL MEM ARGE

Türkü Ordusu

Türkü Ordusu

1. Proje Tanımı

1.1. Projenin Adı/Sloganı

:

Türkü Ordusu

1.2. Proje Koordinatörü

:

Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü 

1.3. Proje Türü

:

Kültür ve Sanat

1.4.Proje Süresi

:

2017 – 2018 Eğitim – Öğretim Yılı

1.5. Projenin Başlangıç / Bitiş Tarihleri

:

Ekim 2017 / Mayıs 2018

               

1.6. Proje Özeti

1.6.1. Projenin Ana Fikri     

Türk Halk Müziği, Türk halkının yüzyıllardan beri yaşadıkları, düşündükleri ve yarattıklarının bir potada özümsenip kulaktan kulağa, dilden dile yaşatılarak günümüze aktardıkları ve eskisine göre biraz şekil değiştirerek günümüzde de üretimini sürdüren tipik, otantik Türk Müziği´dir.

Buradaki "Türk Halkı" kavramı Türkiye sınırları içerisinde yaşayan ve etnik yapısı ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altında buluşan tüm vatandaşları kapsar. Ülkemizde her ne kadar bu etnik farklılıklar üzerinden bazı farklı açılımlara gidilmeye çalışılsa da o yörelerin türkülerindeki yapı benzerliği de aslında aynı kültürün ve hissiyatın yarattığı insanlar olduğumuza, küçük ama net bir işarettir.

Türk müzik kültürü, kısaca, Türklerin müziksel yaşam biçimi demektir. Türklerin müziksel yaşam biçimi süreç ve ürün yönüyle bir bütündür. Bu bakımdan Türk müzik kültürü Türklerin kendi kendileriyle ve çevreleriyle müziksel etkileşimlerinin süreci ve ürünü olarak tanımlanabilir. Türklerin müzik evreni denilince Türklerin müziksel gerçekliğinin tümü anlaşılır. Kendine özgü bir bütün olan Türk müzik evreni, genellikle Türk kültür evreninin merkezinde ve bu merkezin odağında yer alır.    

İlimizde yaşayan insanların yerel, ulusal ve evrensel değerler taşıyan, Türk dünyasında icra edilen müzikleri tanıyarak kültürel farkındalıklarının artırılması, halkımızın müzik kültürünün gelişmesine katkıda bulunulması, Türk Müziğinin asli karakterinin korunması, yaygınlaştırılması ve gelecek kuşaklara doğru biçimde aktarılmasının sağlanması için Müdürlüğümüze bağlı kurumlarda çalışan personelimizden Türk Halk Müziği korosu oluşturmayı planlamaktayız.


 

1.6.2. Projenin Amaçları

·      Türk dünyasında icra edilen müzikleri tanıyarak ve tanıtarak kültürel farkındalığın artırılması,

·      Herhangi bir müzik aktivitesinde yer alma şansı olmayan kişilere müziksel aktivite yapma şansı verilmesi,

·      Toplumun Türk Halk Müziği’ne bakış açısını, kökten kopmadan geleceğe doğru doğru değiştirerek ve geliştirerek bilinçlenmesine katkı sağlanması,

·      Kurumumuz personeline Türk Halk Müziği’nin iyileştirici ve birleştirici gücünü farklı kesimlere ulaştıracakları bir platform sunulması,

·      Türk Müziğinin asli karakterinin korunması, yaygınlaştırılması ve gelecek kuşaklara doğru biçimde aktarılması,

·      Müdürlüğümüze bağlı kurumlarda çalışan personelin sosyal ve mesleki güdülemesinin artırılması,

·      Proje katılımcılarının sosyal yetkinliklerinin artırılması.

 

1.6.3. Projenin Gerekçeleri 

            Türk Halk Müziği, Türk halkının yüzyıllardan beri yaşadıkları, düşündükleri ve yarattıklarının bir potada özümsenip kulaktan kulağa, dilden dile yaşatılarak günümüze aktardıkları ve eskisine göre biraz şekil değiştirerek günümüzde de üretimini sürdüren tipik, otantik Türk Müziği´dir. Yüzyıllardan beri yaşayan Türk Halk müziğinin günümüzde de yaşatılmasının sağlanması ve gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılması gerekmektedir.         

1.6.4. Projenin Yasal Dayanağı       

·   13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlik Yönetmeliği

·21.02.2010 tarih ve 27587 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği

·Müdürlüğümüz ve Ordu Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan 12.03.2013 tarihli “Eğitimde İşbirliği Protokolü”

1.6.5. Ortaklar          

·      Altınordu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu

·      Ordu Üniversitesi

Karşıyaka Mahallesi Atatürk Bulvarı No 336/B Altınordu / ORDU - 04522231629

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.