ORDU İL MEM ARGE

BİLİM VE MEDENİYET TASAVVURU

BİLİM VE MEDENİYET TASAVVURU

18-10-2019BİLİM VE MEDENİYET TASAVVURU PROJESİ -ÖZET BİLGİLER

NO

FAALİYET ADI

ETKİNLİK İSMİ

FAALİYET İSİMLERİ VE İÇERİKLERİ

1

Sen Anlat Öğretmenim

HİKAYE YARIŞMASI

DÜŞÜNÜYORUM,  YAZIYORUM
Emekli ve çalışan öğretmenlerimiz arasında hikâye yazma yarışması yapılarak İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince ilçelerde ilk üçe giren eserler, ilçelerin kendi imkânları doğrultusunda ödüllendirilecektir. İl genelinde ilk üç sırada yer alan eserler İl Millî Eğitim Müdürlüğünce ödüllendirilecektir.

ZİYARET

ÖĞRETMENİM, DEĞERLİYİM: Öğretmenlerin değerli olduklarını onlara hissettirmek için;
? İl Yöneticilerinin Öğretmenler Gününde uzak ilçe okullarını ziyaret edip öğretmenlere değer verildiğinin hissettirilmesi amaçlanmıştır. Bununla ilgili planlamalar İl MEM tarafından yapılacaktır.
? Emekli Öğretmenlerimize İl Millî Eğitim Müdürlüğünce kutlama mesajları ve kartlar gelmesini sağlamak,
? 24 Kasımda emekli öğretmenlerimiz için sosyal medyada  #senanlatöğretmenim etiketiyle paylaşımlar yapmak.

2

Dünya Bilim ve Medeniyetinde İz Bırakan Türkler

OKUL İÇİ ÇALIŞMA

1.AŞAMA:
A)Prof. Dr. Fuat SEZGİN  Okuyorum, Anlıyorum ve Anlatıyorum Etkinlikleri
B) Kutadgu Bilig (Yusuf Has Hacip) Okuyorum, Anlıyorum ve Anlatıyorum Etkinlikleri

YARIŞMA

2. AŞAMA:                                                                                                                

A)Piri Reis'i Okuyorum, Anlıyorum ve Anlatıyorum (Bilgi Yarışması)                                     

B)"Hâkim-i Umman" (Gemi içinde tarihi yaşayarak öğrenme ortamı) Etkinliği

3

Liseliler Münazarada

İLÇE YARIŞMASI

1.AŞAMA:  İlçeler ilgili takvim çerçevesinde ilçe içinde münazara yarışmasını organize edip ilçe 1.lerini seçeceklerdir.

GRUP YARIŞMASI

2. AŞAMA:  Oluşturulan 4 grup birincilerinin yarışması ve grup1.sinin seçilmesi

İL FİNALİ

3.AŞAMA: İl Finalinin yapılması.

4

Kültürümüz, Mirasımız                              

Kurs

Ø Altınordu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından sene içerisinde Ebru ile ilgili kurs açılması ve eserlerin muhafaza edilmesi,
Ø Ünye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından sene içerisinde Tezhip ile ilgili kurs açılması ve eserlerin muhafaza edilmesi,
Ø Fatsa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından sene içerisinde Rölyef ile ilgili kurs açılması ve eserlerin muhafaza edilmesi,

Sergi

 Üç ilçenin Altınordu HEM koordinatörlüğünde "Bilim ve Medeniyet Tasavvuru" ortak sergisinin açılacaktır.

5

Türk Müziğinden Nağmeler

Kurs

1. AŞAMA: 19 ilçeden gelecek olan Müzik Öğretmenlerinin katılımıyla bir toplantı yapılacaktır. 24 Kasım Öğretmenler Günü için yöreye özgü video hazırlanacaktır.
2. AŞAMA: Fatsa HEM tarafından emekli öğretmenler ve çalışan öğretmenler arasında gönüllülük esasına göre oluşturulacakları koro/kurs ile bir sahne performansı sergilemesi beklenmektedir.                                                                                                                                        3.AŞAMA: TÜRKÜ ORDUSU: Ordu İl Millî Eğitim Müdürlüğü "Türkü Ordusu" projesi kapsamında daha önce çalışmış olan ekip tarafından projenin gala gecesinde "Ordu Türküleri Konseri"  verilmesini kapsamaktadır. Ekibin Ordu'nun türkülerinden oluşan bir koro gösterisi gerçekleştirmesi planlanmaktadır.

Gösteri

 Fatsa HEM Kurs sonrasında, Altınordu HEM Gala gecesinde gösteri yapacaktır.

6

Danışman Akademisyen ile Düşünen ve Üreten Okullar

Akademik Koçluk Uygulaması

Akademisyenlerimiz belirlenen okulların okul idaresiyle iş birliği içerisinde derse gireceklerdir. Danışman akademisyen uygulaması, Ordu Üniversitesi ile işbirliği protokolü sonrası aşağıdaki okullarda uygulanacaktır:                                 ALTINORDU: Ordu Fen Lisesi, Altınordu Büyükşehir Belediyesi Ordu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu, Altınordu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
FATSA: Fen Lisesi, Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
ÜNYE: Mehmet Refik Güven Fen Lisesi, Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
PERŞEMBE: Sosyal Bilimler Lisesi,

7

Ordulu Genç Çelebiler

Kültürel Etkinlik

İlçe MEM' ler okul idareleri ile işbirliği içerisinde imkânlar ölçüsünde Şanlıurfa Göbekli Tepe, İstanbul Fuat Sezgin İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi, Çanakkale gibi önemli mekânlara, bölgemizin,ilimizin doğal ve tarihi güzelliklerine gezi yapılacaktır. Ayrıca fiziki imkânı müsait olan ortaokul ve liselerde kültürümüzle alakalı eserlerin sergilendiği duvar sergileri oluşturulacaktır.

8

Tarihimizin Sırlarını Eğlenerek Öğreniyorum

Tanıtım

1.Aşama yarışma hazırlık: Toplantı yapılması ve öğretmenlere yarışma kitapçığının dağıtılması ve bilgilendirilmenin yapılması; Yarışma materyali temini, tüm takımlara bir örnek uygulama ve yarışmanın yapılması.

Yarışma

2.Aşama ödül töreni: Derece alanlar ödüllendirildikten sonra ve okullara dereceye bakılmaksızın bu yarışma materyalinin her okula 4 'er ya da 8 kutu dağıtılması.

Donatım

3.Aşama: Ordu ilinde bulunan yarışmacı liselere uygulamalı Sosyal Bilimler Dersleri Atölyesinin kurulması ve bu atölyeye Millî Diriliş, Kıtaların Hâkimi, Tarihmatik (akıllı tahta ve bilgisayar uygulamalı ders oyunu yazılımı) materyalleri temini ve koyulması

9

Dillerin Şenliği

Planlama

1.AŞAMA: Her okul, okulda okutulan yabancı dilleri uygulamaya koymak için  Dil Şenliği yapacaktır. Bu şenlikte skeç, şarkı, şiir, ilahi, veciz sözler vb. karma bir dil etkinliği sahnelenecektir.
2.AŞAMA: Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Daire Başkanlığı ile işbirliği halinde ilimize gelen turistlere, öğrencilerin rehberlik etmesi faaliyeti kapsamaktadır. Bu amaçla ilçelerimizde turistlere rehberlik edecek dil yeterliliğine sahip öğrenciler belirlenip bunlar Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne bildirilecektir.

Gösteri

İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri 1.aşamada yapılan etkinlikler içinde okulların seviyesi, öğrenci profili yaptığı etkinliğin kapsamını göz önüne alarak bir okulu Dillerin Şenliği 1.si ilan edip okulu ödüllendirecektir.

10

Yapay Zekâ ve Algoritmik Düşünme

Eğitim

ALTINORDU:  Altınordu Büyükşehir Belediyesi Ordu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu, Ordu Fen Lisesi, Altınordu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi;
PERŞEMBE: Ordu Sosyal Bilimler Lisesi, Zehra Şelale Anadolu Lisesi;
FATSA: Fen Lisesi, Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi;
ÜNYE: Mustafa Rakım Anadolu Lisesi, Mehmet Refik Güven Fen Lisesi öğrencilerine yönelik olarak bu eğitim gerçekleştirilecektir.
Eğitimin süresi, zamanı ve yeri ile ilgili ayrıntılı bilgi daha sonra verilecektir.

11


Düşünüyorum Kodluyorum (Robotik Kodlama)

Kodlama Eğitimi

Faaliyet kapsamında çalışma takvimine göre ortaokul öğrencileri için kodlama eğitimi yapılacaktır.

12

Objektifimden Ordum

Fotoğraf Yarışması

Bu faaliyetle öğrencilerimizin medeniyet tasavvuru kapsamında Ordu'yu tanımaları ve tanıtmaları hedeflenmektedir. Proje kapsamında il çapında bir yarışma yapılacaktır.

Ödül Töreni

 Çekilen fotoğraflar kullanılarak proje galasında "Fotoğraf Sergisi" yapılacaktır. Bu galada ödüller verilecektir.

13

Bir Bilene Sor

Konferans

"Ergenlik ve Sınav Stresiyle Baş Etme Yöntemleri" konulu seminer Altınordu ilçesi Ordu Fen Lisesinde  Ekim ayı içinde okulun konferans salonunda gerçekleşecektir. Seminer Psikolog Nagihan AKARSU tarafından verilecektir.

14

Oyunlarımız, Yöremiz

Oyun Şenliği

Geleneksel çocuk oyunlarımızın yaşatılması, toplumda bu konuda farkındalık oluşturulması adına İkizce, Gülyalı, Altınordu, Fatsa, Ünye ilçelerinde ilkokul bahçelerinde geleneksel çocuk oyunları alanlarının çizilmesi ve okul içi geleneksel oyunlar etkinliklerinin yapılmasını kapsamaktadır.

15

BULMACAYLA ÖĞREN, MASALLA DİNLEN

1. Aşama=> Masallarla İlgili Video Çekimi                                                                                                   2. Aşama=> Bilmece ve Bulmaca Yapma

"Bilim ve Medeniyet Tasavvuru" projesi kapsamında yapacağımız faaliyetin hedef kitlesi  İlkokul 3. ve 4. sınıf ile Ortaokul 5.sınıf öğrencileridir.  Öğretmenlerimizin okul dışı öğrenme yöntemi olarak  öğrenciler ile  beraber  içinde bilmecelerin, atasözlerinin, kültürel / doğal alanların tanıtıldığı etkinliklerin yapılması  ve  masal anlatma etkinliği ile üzerine kurgulanmıştır. Yerel basınla protokol sağlanırsa haftasonları çocuk kuşağı (ilkokul öğrencilerin bilmece, atasözleri, turizm kentleri gibi konularda yarıştığı ve bir öğretmenin masal anlattığı program) şeklinde de revize edilebilecek faaliyetimiz 2 aşamaya ayrılmıştır:                                                                                                  

1.AŞAMA: BANA BİR MASAL ANLAT ÖĞRETMENİM ( VİDEO)              

Öğretmenlerin takvime bağlı kalarak, kendilerinin dramayla görsellerle zenginleştirdiği bir  masala anlattığı video oluşturmasını içerir.                                                                    

2. AŞAMA: BULALIM-BİLELİM-ÖĞRENELİM                                                                 

1. BÖLÜM:  Çocukluğumuzdan bu yana öğrendiğimiz ya da farklı olan bilmeceleri içeren, bilmece ve bulmaca bölümüdür.
2.  BÖLÜM: Herhangi bir konu hakkında konuştuğumuzda kısa yolu kullanmak adına ya da  özdüşünceyi,mesajı vurgulamak için kullandığımız atasözleriyle ilgili olan bölümdür.

3. BÖLÜM:  Türkiye'nin tarihi ve kültürel yerlerinin sorulduğu, sınıf dışı öğrenme yöntemlerinin sergilendiği ve en az 2 en fazla 5 dakikalık videoların çekilmesini kapsamaktadır.

 

Karşıyaka Mahallesi Atatürk Bulvarı No 336/B Altınordu / ORDU - 04522231629

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.